Metingen
Bloeddruk
Heb je een hoge bloeddruk en slik je medicijnen? Of wil je hart- en vaatziekten voorkomen? Dan is het goed om thuis je bloeddruk te meten. Een goede bloeddruk is immers van groot belang voor een gezond hart en gezonde vaten. Wanneer je jouw bloeddruk rustig thuis meet, geeft dat betrouwbare informatie over je gezondheid en inzicht voor een eventuele behandeling.
Bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Als je hart samentrekt gaat je bloed jouw lichaam in. De druk in je bloedvaten is dan op z’n hoogst. Dat heet de bovendruk. Als je hart daarna weer ontspant, ontstaat er een lagere druk. Dat heet de onderdruk. Je bloeddruk verandert steeds. Als je hard rent, is de bloeddruk hoger dan wanneer je rustig zit. Om je bloeddruk goed te kunnen meten moet je eerst minimaal 5 minuten rustig zitten. We spreken dan van een normale bloeddruk bij:
- Bovendruk: 130 of lager
- Onderdruk: 85 of lager
Ben je ouder dan 70 jaar, dan is een gemiddelde bovendruk van onder de 150 nog goed.
Om te weten of je een hoge bloeddruk hebt kijken we vooral naar de bovendruk. Als bij deze thuismetingen de gemiddelde bovendruk 135 is of hoger dan spreken we van hoge bloeddruk. Ben je ouder dan 70 jaar, dan is een gemiddelde bovendruk van onder de 150 nog goed.
Meet je bij een thuismeting een keer een wat hogere bloeddruk, bijvoorbeeld 160/100? Dat is niet erg. Blijft je bloeddruk voor langere tijd rond de 160, neem dan contact met ons op voor controle. Is de bovendruk 180 of hoger terwijl je rustig zit, herhaal de meting dan nog enkele keren op een rustig moment. Blijft de bloeddruk zo hoog, neem dan telefonisch contact met ons op via 073 594 21 21.
Wil je precies weten of de waarde goed is? Gebruik de website van de hartstichting waar je je bloeddruk invult en advies kriijgt! Check hier je bloeddruk.
Bloeddruk meten is heel eenvoudig. Bekijk hier de 5 stappen om thuis je bloeddruk te meten.
Elk kwartaal meet je een week lang elke dag jouw bloeddruk. Begin je bijvoorbeeld op 1 maart dan meet je tot en met 7 maart elke dag twee keer je bloeddruk. Je meet ‘s ochtends twee keer en ‘s avonds twee keer. Heb je iets anders afgesproken met je huisarts? Dan houd je natuurlijk het advies van de huisarts aan.
In overleg met je huisarts kun je gratis tijdelijk een goede bloeddrukmeter lenen. Je kunt ook zelf een meter kopen bij de bloeddrukmeterswebshop. Met de kortingscode 'huisartsenpraktijk.nl' krijg je € 5 euro korting op een bloeddrukmeter.
Dit is afhankelijk van wat je met de huisarts of praktijkondersteuner hebt afgesproken. Als de waardes goed zijn kan het zijn dat ze tijdens de reguliere controle besproken worden. Zie je dat een waarde heel erg afwijkt? Neem dan telefonisch contact op met onze assistente via 073 594 21 21 als de bovendruk twéé keer achter elkaar boven de 180 uitkomt of natuurlijk als je je zorgen maakt.
Bloedsuiker
Je hebt diabetes en wilt zelf thuis je bloedsuiker meten. Bijvoorbeeld omdat je insuline gebruikt of klachten heeft van een te lage bloedsuiker (hypo) of te hoge bloedsuiker (hyper). Het regelmatig meten van de bloedsuiker kan veel inzicht geven in het verloop van de ziekte. Bovendien helpt het bij het vaststellen van de juiste doseringen van je medicatie.
Een goede bloedsuiker voor ’s ochtends als je nog niet gegeten hebt is tussen 4,5 en 6 mmol/l. We noemen dat de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat je bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is lager dan 8 mmol/l. Als je suikerziekte hebt heb je een hogere bloedsuiker. Je probeert je bloedsuiker met het dieet en medicijnen dan gedurende de dag zoveel mogelijk tussen de 4,5 en 9 mmol/l te houden.
Je bloedsuiker is te laag als deze onder de 3.5 mmol/l zit. Een te lage bloedsuiker noemen we hypoglykemie (hypo) en kan gevaarlijk zijn. Er is snel actie nodig. Je bloedsuiker is te hoog als deze boven de 9 mmol/l komt. Een te hoge bloedsuiker noemen we hyperglykemie, en geeft geen direct gevaar. Wel is aanpassing van je behandeling nodig.
Voor het meten van je bloedsuiker heb je drie hulpmiddelen nodig: een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. Bekijk hier de stappen om thuis je bloedsuiker te meten.
Hoe vaak je de meting dient uit te voeren, verschilt per situatie. Je zult van je huisarts of de praktijkondersteuner advies krijgen. In sommige gevallen zijn dagcurve-metingen nodig. Zo krijg je goed inzicht in het verloop van je bloedglucose.
Dagcurves
Voor een dagcurve meet je op één dag meerdere keren je bloedsuiker. Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen het aantal metingen per dag. Zo kunnen twee metingen per dag voldoende zijn, terwijl in een ander geval zeven metingen nodig zijn. De volgende momenten zijn gebruikelijk:
- Voor het ontbijt (nuchter)
- 1,5 uur na het ontbijt
- Voor het middageten
- 1,5 uur na het middageten
- Voor het avondeten
- 1,5 uur na het avondeten
- Voor het slapengaan
In overleg met je huisarts kun je gratis tijdelijk een goede bloedsuikermeter lenen. Je kunt ook zelf een meter kopen bij de bloeddrukmeterswebshop. Met de kortingscode 'huisartsenpraktijk.nl' krijg je € 5 euro korting op een bloedsuikermeter.